Odbojkaški klub invalida Banja Luka

 

OSNOVNA BIOGRAFIJA KLUBA

Odbojkaški klub invalida "BANJA LUKA" (OKI "BANJA LUKA"), je najuspješniji klub u kolektivnim sportovima invalidnih lica u Republici Srpskoj, a prema ostvarenim rezultatima sigurno i jedan od najuspješnijih sportskih kolektiva uopšte.

OKI "BANJA LUKA" je 17 puta bila šampion i do sada jedini šampion Republike Srpske . Klub je osnovan 21 .oktobra 1999. godine i prvi je klub ove vrste u RS. Svojim aktivnostima i odigravanjem promotivnih utakmica u gradovima širom Republike Srpske pomogao je osnivanje gotovo svih ostalih klubova, a inicijator je i osnivanja Saveza sjedeće odbojke invalida Republike Srpske (koji je osnovan u maju 2001. godine).

OKI "BANJA LUKA" je višestruki prvak i Republike Srbije, takođe jedini šampion Republike Srbije.

Pored uspjeha na domaćoj, OKI "BANJA LUKA" je zabilježio i izuzetne uspjehe na međunarodnoj sceni. Klub je jedan od osnivača drugog po jačini i renomeu takmičenja na evropskom nivou – EVRO LIGA u sjedećoj odbojci. U ovom takmičenju učestvuje od samog osnivanja i četverostruki je vice-prvak EVRO LIGE (2005, 2006 , 2007, 2008 i 2010 ), a dva puta je bio i domaćin finalnog turnira ovog takmičenja u Banjoj Luci (2004 i 2005), na kojima je prisustvovao i predsjednik Svjetske organizacije odbojke za invalide gdin Pierre Van Meenen iz Francuske.

OKI "Banja Luka" je 2006 , 2007, 2008 i 2010 i 2011 . godine učestvovao na najstarijem i najprestižnijem takmičenju u sjedećoj odbojci na nivou Evrope, a to je EVRO KUP (takmičenje prvaka 12 najbolje rangiranih zemalja Evrope, praktično predstavlja klupsko evropsko prvenstvo) i ostvario je 7. mjesto 2006. godine u mađarskom gradu Niređhazi, 6. mjesto 2007. godine u Sarajevu , 5. mjesto 2008. godine u Niređhazi (Mađarska), da bi 2010. godine ostvario najveći uspjeh u istoriji kluba i srpske sjedeće odbojke osvojivši 3. mjesto i bronzanu medalju . U junu 2011. godine u poljskom gradu Elblagu osvojeno je 6. mjesto. Interesantno je napomenuti da je 2008. godine na Evro Kupu u grupnoj fazi naš šampion pobijedio kasnijeg evropskog šampiona ekipu OKI "Fantomi" iz Sarajeva, ali je u četvrt-finalnoj utakmici ispao iz borbe za medalje od ukrajanskog prvaka "Slavutič".

OKI "Banja Luka" je dobio poziv za učešće na Svjetskom klupskom prvenstvu koje je trebalo biti održano u maju 2007. godine u Teheranu, ali je zbog bezbjednosne situacije ovo takmičenje, nažalost otkazano.

Pored ovoga, OKI "Banja Luka" je osvajač medalja na velikom broju međunarodnih turnira u RS, FBiH, NJemačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji.

Klub kao kolektiv, kao i nekoliko njegovih pojedinaca (igrači, treneri, sportski radnici) su dobitnici mnogobrojnih priznanja u oblasti sporta od strane G rada Banja Luke, Vlade Republike Srpske , Predsjednika Republike Srpske, Vlade Srbije i Evropske organizacije odbojke za invalide .

Osam članova našeg kluba su članovi reprezentacije Republike Srpske, koji ujedno na osnovu dvojnog državljanstva nastupaju i za reprezentaciju Srbije na najznačajnijim evropskim i sjetskim takmičenjima (6 igrača, selektor i direktor reprezentacije). Sa reprezentacijom Srbije ostvareni su, takođe fantastični rezultati, jer je ova selekcija zvanično peta u Evropi i jedanaesta u svijetu.

Posebno smo ponosni na sada već tradicionalni međunarodni turnir u sjedećoj odbojci koji naš klub oraganizuje svake godine u decembru mjesecu povodom 3. decembra, Svjetskog dana invalida. Prvi put turnir je organizovan 2002.godine, a sredstva za finansiranje su obezbjeđena zahvaljujući angažovanju vlastitih ljudskih resursa na projektu sa kojim se apliciralo Evropskoj Komisiji u Sarajevu koja nas je sa zadovoljstvom prihvatila kao partnera. U prilog ovoj tvrdnji ide i činjenica da je turnir otvorio niko drugi do Njegova Ekselencija, ambasador Evropske Unije u BiH, g-din Majkl Hemfriz, koji nije skrivao oduševljenje izuzetnim organizacionim sposobnostima tako malog kolektiva. Bio je to najmasovniji međunarodni turnir ovog tipa u Evropi i Svijetu na kojem je učestvovalo 16 ekipa, a utakmice su se igrale istovremeno na četiri terena projektovana i postavljena opet od strane samih članova kluba u fiskulturnoj sali Osnovne škole "Borisav Stanković" u Banjoj Luci. Ovim smo dokazali i pokazali da smo, bez obzira na tjelesno oštećenje koje je prisutno kod većine članova kluba, sposobni voditi jedan ovako veliki projekat od samog početka do kraja, a kasnije smo to iskustvo primjenili i u organizaciji i rukovođenju samim klubom.

Turnir se od 2003. godine nalazi u zvaničnom kalendaru Evropskog saveza odbojke za invalide – ECVD (European Committee of Volleyball for Disabled), od 2005. i u zvaničnom kalendaru Svjetskog saveza odbojke za invalide – WOVD (World Organization of Volleyball for Disabled) . Zahvaljujući dobrom glasu koji se pronio o visokim organizacionim sposobnostima našeg kluba, Banja Luku i Republiku Srpsku u dva navrata posjetio je i sam predsjednik svjetske organizacije odbojke za invalide, g-din Pierre Van Meenen iz Francuske, koji se i lično u to uvjerio. Time se posebno ponosimo, jer nije čest slučaj u sportu Republike Srpske da prvi čovjek svjetskog saveza prisustvuje manifestacijama u našoj zemlji, a mi smo to uspjeli u dva navrata zahvaljujući izuzetnim naporima koje svake godine ulažemo da omogućimo našim gostima vrhunske uslove za nadmetanje i prijatan boravak u Banjoj Luci i Republici Srpskoj. U prilog ovom ide i činjenica da su dvije svjetske velesile u sjedećoj odbojci Iran i Egipat dio svojih priprem za Paraolimpijadu u Pekingu 2008. godine obavili sa OKI "Banja Luka" u Banjoj Luci i Republici Srpskoj.

Turnir su dosada osvajale ekipe OKI "Banja Luka" (Republika Srpska), OKI "Fantomi" – višestruki klupski evropski prvak ( Sarajevo, Federacija BiH), IOK "Zavidovići" (Federacija BiH ), KSO "Iskra" (Bugojno, Federacija BiH), a posebno ističemo učešće reprezentacije Irana 2007. godine, višestrukih svjetskih i paraolimpijskih prvaka u sjedećoj odbojci, koji su i osvojili turnir 2007. godine pobjedom nad našim klubom u finalnoj utakmici. Pobjednički pehar se vratio u ruke domaćina ponovo 2008. godine kada je u finalu pobjeđena jedna od najboljih svjetskih ekipa, iranski vicešampion "Gazvin".

OKI "Banja Luka" je jedan od najaktivnijih sportskih kolektiva u RS i u proteklih 18 godina bili smo aktivni učesnici najznačajnijih sportskih manifestacija koje su se dešavale u naše gradu (kao npr. Svjetsko prvenstvu u raftingu, Balkansko prvenstvo za juniorke u odbojci i dr.). Pored navedenog pokretač i smo i učesni ci mnogih humanitarnih akcija kao što su: upozoravanje na opasnost od zaostalih mina u osnovnim školama širom Republike Srpske, Stop bijeloj kugi – donacija školskog pribora , pomoć Narodnoj kuhinji u Kosovskoj Mitrovici i manastiru Visoki Dečani, pomoć socijalno ugroženim invalidima i dr. Za ovakav angažaman dobili smo brojna priznanja grada Banja Luke, Republike Srpske, Srbije ali i Evropskog saveza odbojke za invalide, a kao posebno dragocjeno se ističe prijem i priznanje za huminatarni rad od strane srpske kraljevske porodice Karađorđević. Najveće zasluge za dobijanje ovih mnogobrojnih priznanja pripadaju prvom i doskorašnjem predsjedniku kluba g-dinu Novaku Grbiću.

Osim grada Banja Luka i Vlade Republike Srpske, kada su u pitanju takmičenja najvišeg međunarodnog ranga, Odbojkaški klub invalida veliku zahvalnost, pored ostalih, duguje i svojim vjernim sponzorima " HEMOFARM ” Banja Luka i " VOLKSBANK ” Banja Luka, kao i još velikom broju prijatelja kluba koji na različite načine podržavaju aktivnosti i rad kluba.

Predsjednik kluba je Ratko Dojčinović , trener Madžar Draško, a kapiten Đuran Dragan.

Krsna slava OKI "Banja Luka" je Sveti apostol Toma – Tomindan (19.oktobar).